jueves, 26 de enero de 2012

Demanen al Govern que prohibisca l'extracció de gas per fractura hidràulica

Ecologistes en Acció s'ha dirigit al Govern espanyol per sol·licitar, que de forma preventiva, prohibisca l'extracció de gas per fracking (fractura hidràulica), pels greus problemes ambientals i socials que comporta aquesta tecnologia.

Ecologistes en Acció ha demanat al Govern espanyol la prohibició de l'obtenció de gas natural per fractura hidràulica, ja que és un mètode d'extracció que suposa una seriosa amenaça per a l'aigua, l'aire i la salut de les persones. A més de la transformació del territori, són molts els problemes ambientals que genera, a causa tant de les fugues de metà com de la gran quantitat de productes tòxics utilitzats en l'extracció, a més dels generats com a residu. Un nou informe de l'Agència de Medi Ambient (EPA) d'EUA, publicat al novembre, aporta noves evidències científiques de que la contaminació de les aigües subterrànies està associada a la fractura hidràulica, i conclou que aquest procés de perforació per a extracció de gas és el causant de l'aparició de contaminants en la zona centre de l'estat de Wyoming.
La població europea es rebel·la contra la fractura hidràulica
Davant d'aquesta situació, són moltes les persones i organitzacions que, en tot Europa, han començat a mobilitzar-se i han aconseguit, per exemple a Bulgària, el compromís de recolzar una moratòria temporal sobre l'exploració d'aquest tipus de mètodes d'obtenció de gas, que estaria en vigor fins que s'elaboren les adequades esmenes legislatives sobre protecció del medi ambient. Una decisió semblant ha estat presa per l'Assemblea d'Irlanda del Nord, on s'ha insistit, en un intent de tranquil·litzar la població, que les llicències concedides eren per a estudiar el potencial de la fractura i no per a la seua posada en marxa.
Molt important és el cas francés, on, com en els casos anteriors, si bé no és una prohibició definitiva, s'ha prohibit la fractura hidràulica i s'han anul·lat alguns dels permisos concedits, especialment en les zones on les mobilitzacions han sigut majors, decisió que la companyia francesa Total ha recorregut.
Una altra mala notícia per als que promouen aquesta tecnologia és el cas de Polònia, un dels països que més esperances hi havien posat, perquè han sigut detingudes set persones, acusades d'oferir o acceptar suborns en l'assignació de concessions per a buscar gas en 2011, entre les qual està la responsable de geologia del Ministeri de Medi Ambient, dos funcionaris d'altres ministeris i els directors de tres empreses poloneses.
Al nostre país s'han realitzat, els dies 21 i 22 de gener, les "Primeres Jornades contra el Fracking", a Cabezón de la Sal, Cantàbria, amb diverses ponències, des d'allò més general fins al més concret, incloent-hi temes ambientals, legals, organitzatius, de salut pública i de comunicació, i també amb la posada en comú de l'experiència de les diverses plataformes contra la fractura hidràulica de Cantàbria, Burgos, Àlaba i sud-est francés. Aquestes jornades, organitzades per Ecologistes en Acció, han comptat amb la col·laboració de l'Assemblea contra la Fractura Hidràulica de Cantàbria.
Altres organitzacions socials, que també s'han oposat a l'extracció de gas natural no convencional, han sigut la Unión Agrogranadera de Álava - Arabako Nekazarien Elkartea, UAGA, preocupada pel riscos mediambientals demostrats que ocasiona aquesta tècnica, o Comissions Obreres, el Secretari de Medi Ambient de les quals també ha declarat que el Govern hauria de prohibir l'extracció de gas no convencional mitjançant el mètode de fractura hidràulica.

1 comentario:

  1. Hey, there is a broken link in this article, under the anchor text - informe de l'Agència de Medi Ambient (EPA) d'EUA

    Here is the correct, working link so you can replace it - https://selectra.co.uk/sites/selectra.co.uk/files/pdf/Groundwatercontamination.pdf

    ResponderEliminar