El grup parlamentari Compromís en Les Corts ha presentat una Proposició de Llei per demanar que es regule l’intercanvi d’obsequis entre empreses i particulars i les autoritats, funcionaris o empleats públics de la Generalitat o els seus organismes depenents i que, a més, es cree un registre públic d’obsequis, favors o serveis en condicions avantatjoses rebuts per aquests el valor de les quals supere els 50 euros.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és distingir “l’ús social acceptat i acceptable d’un obsequi que persegueix una finalitat lícita o il·lícita més enllà del regal, com són les bosses de Vuitton o els vestits de Francisco Camps, Ricado Costa, Rafael Betoret o Víctor Campos” i constatar l’ “abisme de desconfiança, de desvergonyiment, de corrupció i de desafecció democràtica” existent entre “la llauna d’anxoves” que regala el president de Cantàbria i “la bossa de Vuitton que Rita Barberá diu que es regalen habitualment”.
Així ho ha assenyalat en roda de premsa la portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Oltra, que ha comparegut al costat del portaveu municipal, Joan Ribó, qui ha presentat una moció a l’Ajuntament de València que es debatrà aquest divendres per a la creació d’un registre de regals rebuts per l’alcaldessa i els edils i l’aprovació d’un reglament en aquesta matèria, després d’assabentar-se en el judici per la ‘causa dels vestits’ de l’existència de “regals a l’alcaldessa de València, Rita Barberá, d’una sèrie de bosses de Louis Vuitton”, així com d’obsequis per part de Fira València i de “una persona significada en el cas Gürtel”.
Ribó ha explicat que, amb aquesta iniciativa municipal, pretenen “saber oficialment de quins regals es tracta” lloc que “no estan fets per cap institució ni autoritat, sinó que –en dues d’aquests tres casos– estan fets per persones directament implicades en processos judicials de corrupció”. Ribó ha assenyalat que este tipus de registres ja existeixen als Ajuntaments de Londres, Vitòria o Guadalajara, així com en les institucions europees, en “moltes monarquies” o en la Presidència d’Estats Units.
“No és el mateix regalar unes anxoves o uns sobaos pasiegos que una bossa de Vuitton”, ha recalcat Ribó, qui ha subratllat que “tampoc és el mateix que ho regale en un viatge oficial un primer ministre de qualsevol país a què ho regale ‘el Bigotis’ per uns motius que no coneixem, però que tots podem pensar “.
Sobre aquest tema, ha asseverat que rebre regals exclusius “no és una qüestió habitual ni per la seua quantitat, pel seu valor, ni per la persona que ha fet els regals” i que, per tant, aquestes qüestions “cal reglamentar-les”. “Cal ser clars i transparents perquè si no passen moltes coses que acabem de veure en un judici que encara no ha acabat”, ha resolt.
En la mateixa línia, Oltra ha argumentat que es tracta de “definir quines són les obligacions i els comportaments no permesos de les autoritats i els empleats públics” i crear “un registre de regals en el qual cada obsequi que supere els 50 euros ha de ser comunicat i que, a més, ha de ser públic” i de “fàcil accés” per a tots els ciutadans. Igualment, haurà de recollir els obsequis que han estat rebutjats, la finalitat donada als acceptats i fins i tot quins d’ells “haurien de passar a Patrimoni pel seu especial valor”.
Finalment, Oltra ha demanat al president de la Generalitat, Alberto Fabra,”que faça honor a la seua promesa de transparència i es posicione a favor” de la Proposició de Llei de Compromís sobre la recepció de regals
Oltra ha remarcat així mateix que “no només es parla del polític, sinó dels corruptors i dels corruptibles i corruptes” i ha apuntat, en aquest sentit, que s’ha de distingir entre un detall a un funcionari i el que succeeix en “departaments d’urbanismes de grans ciutats”, on alguns funcionaris “porten mòbils pagats per empreses constructores i de vegades fins i tot cotxes pagats per constructores”. “Ha d’haver-hi una obligació que declari això o que es prohibeixi”, ha dit.
L’òrgan encarregat de fiscalitzar aquesta qüestió seria la Sindicatura de Comptes, o un altre organisme que pogués substituir-ho, mentre que les sancions per les faltes administratives comeses es fixarien segons el que es disposa en la Llei de Funció Pública Valenciana.
A més, Oltra ha anunciat que el seu grup parlamentari publicarà a la seua pàgina web un registre dels regals rebuts pels seus càrrecs públics donada la seua intenció de “predicar amb l’exemple”.
Amb aquestes inicitives municipal i autonòmica, Compromís pretén “restablir la confiança dels ciutadans en els polítics, almenys pel que fa al tràfic públic de favors, obsequis o serveis immaterials” del tipus “contracte al teu fill dos anys en la meua empresa” per considerar que “del desprestigi de la política al de la democràcia només hi ha un pas”.
Vía: Mail
No hay comentarios:
Publicar un comentario